brocantekado header schoolbord, kaarten new

Een oude paraplu vertelt...

Een oude paraplu vertelt...
26 januari 2018
Leuk verhaal uit verhalenbundel:

EEN OUDE PARAPLU VERTELT .....


Toen ik 50 jaar geleden voor het eerst dienst deed ten behoeve van m'n nieuwe baasje had ik al een - zij het practisch ongebruikt - leven achter de rug. Tijdens de 'Grote Oorlog' was ik al actief, maar daarna opgeborgen en 'in de boedel' terecht gekomen. Mijn nieuwe gebruiker voelde zich min of meer verplicht om mij niet te dumpen, want ik behoorde eerder zijn vader toe.

Zo nam ik in het tijdperk van 'Knirpsen' en ander fraais een poosje een heel prominente plaats in de paraplu-standaard in. In cafés en zo, want toentertijd kón dat nog. Over wat ik allemaal meemaakte en meehoorde wil ik het maar niet teveel hebben, omdat normen en waarden toch voor iedereen wat anders betekenen. Ook in de Kerk ging ik wel mee, lekker vochtig op het houten vlondertje waar m'n baasje op knielde, want die was toen net bekeerd.

De klad kwam in het laatste toen m'n eigenaar zich begon af te vragen waarom die pater waar hij bij op les was geweest hem toch een en andermaal op het hart gedrukt had niet te snel te geloven, omdat je dat 'de tijd moest geven'. "Zou het dan toch allemaal neerkomen op indoctrinatie van jezelf?", vroeg m'n baas zich af, want de Waarheid hoefde je immers niet de tijd te geven om in jezelf neder te dalen?   

Kort en goed gezegd, mijn hoeder ging aan álles twijfelen en relativeerde uiteindelijk daarmee ook de zin van het blijven benutten van mijn trouwe diensten. Waardoor ik uitgeschakeld werd, daarbij geholpen door mijn voortgaande slijtage en uiteindelijk baleinenbreuk. Zo ging het pad van deze oude paraplu niet over rozen, maar ja, dat was ook nooit de bedoeling van mijn maker geweest... 

 
 
 
 
Reactie schrijven op Een oude paraplu vertelt...